ASistemi Blog:

01.05.2020. 23:03, Petak
Windows 7/2008/R2 nemaju podršku od 14.1.2020. ali moja programska rješenja rade i dalje na XP/Vista/7 računalima. Ako programi koriste https onda je minimum Windows 7 SP1. Za sve stare operativne sisteme dajem proširenu podršku kao dodatnu nadoplatu.
Od 1.5.2017. preporučam samo Windows 10 i za kućnu i poslovnu upotrebu.
Windows 7/8/8.1 planiram podržavati sve dok glavni programi budu radili na njima neovisno o Microsoftu. Za Windows 7 pretpostavljam da će to biti 1.7.2021. za internet pretraživače i 14.1.2022. za anti viruse.

01.05.2020. 22:42, Petak
Brzina interneta doma, spojen na wifi ac:


01.05.2020. 22:28, Petak (revizija od 07.05.2016. 07:38, Subota)
Windows 10 - 5 godina dana poslije. Da se mene pitalo MS je morao napraviti potez i prebaciti se kao i Apple sa svog problematičnog OS-a i početi sa BSD. Istu stvar je napravio i Sony sa PS4.
Osnovni problem (kao i kod osmice) je što MS gura nasilno svoje tehnologije koje i nisu popularne Edge, Store, Metro sučelje. I dalje moramo niz programa instalirati da bi počeli raditi. Čak i interne npr. PDF stvari su loše napravljene. Ima desetka i dobrih poteza npr. upravljanje prozorima, besplatna za tablet uređaje sa malim ekranima, virtualna tipkovnica. Za razliku od 8-ice desetka ima iritantno ponašanje obnavlja default stvari, ne da asocijacije, ne da lako isključiti defender, update...
Ove godine je izašao Microsoft Edge Chromium. Napokon prvi program u desetki koji je dobar. Google Chrome je sada nepotreban! Ja više volim ipak Operu.
I za kraj moja preporuka je nadograditi na Win 10 svoju 7/8-icu. Možete očekivati problema sa periferijom ako imate stari pisač ili skener. Moj topli savjet je nadogradnja sistema sa SSD disk-om za one koji cijene veću brzinu. Windows 8.1 ima podršku do 2023. a računala o kojim pričamo će ili zastariti ili biti neispravna do tada.
Za svoje poslovne korisnike preporuke još jednom:
1. nadograditi sva računala sa SSD disk-om
2. xp i vista računala ili u penziju ili pretvoriti u NAS, printer server, virtualizaciju, instalirat linux...
3. kupiti windows 10 računalo i MS Office 2016 ako ovisite o MS tehnologiji, a xp/vista/7/8 računalo vidi #2

29.04.2020. 11:47, Srijeda
Tko se muči još sa Windows 7 mogu nadograditi sistem na Win 8.1/10 32/64 bita ovisno o procesoru i memoriji ako računalo nije starije od 5 godina.
Za (pra)stare laptope obično vrijede da koju naljepnicu imaju to je max. operativni sistem koji možete imati.
Za laptope kojima je prošla garancija preporučam ugradnju SSD diska ako ga nemaju!
Instalacija Windows 7 nema smisla više za (pra)stara računala. Izuzetak radim samo ako korisnik kupi SSD disk.
Windows 8.1 je lakši od Windows 10 i ima smisla samo ako imate neke skenere i pisače koji ne rade na Windows 10.
De facto SSD i Windows 10 je sada 99% instalacija.

25.04.2020. 19:31, Subota (revizija od 07.03.2014. 07:46, Petak)

P1. Zašto Linux?

O: Prednosti:

a) besplatan
b) siguran (zaboravite na viruse, trojane, adaware, spyware,...)
c) brz i manji zahtjevi za hardware
d) hrvatski prijevod za OS i aplikacije
e) vrlo jednostavna instalacija
f) velik broj kvalitetnih besplatnih aplikacija (Firefox, Thunderbird, Libreoffice, Gimp,...)
g) odlična podrška za hardware kod instalacije

P2. Koju distribuciju izabrati?


O: Vaš izbor, ima ih stvarno dosta! Ja sam izabrao Kubuntu baziranu na Debian Linux i KDE sučelju. Danas se jeftino može kupiti novi ili polovni hardware. Minimum za Ubuntu je: 1GB, 5GB slobodnog prostora, DVD/USB za instalaciju i broadband internet za instalaciju aplikacija i upgrade komponenti. Ako imate 64bitni procesor imajte na umu da korištenje 64bitnog OS-a ne donosi uopće dobitke u brzini, pa je moj savjet da kupite dual ili quad procesor ako Linux planirate koristiti kao desktop. Konkretna distribucija koju sada preporučam je Kubuntu 20.04 koja će se aktivno podržavati do 4mj.2025. Ako imate više od 3GB memorije i/ili je namjena server onda je 64bit prava odluka. Kubuntu 14.04 je za 32bitne procesore zadnja verzija.

P3. Mogu li i dalje koristiti moj omiljeni OS?

O: Da instalacijom Linux-a možete zadržati stari OS npr. Windows 7. Ovaj način instalacije ne preporučam početniku - zatražite pomoć kod stručnjaka!

P4. Okay... što realno ne mogu sa Linux-om?

O: Ne mogu se vrtiti Windows aplikacije (postoje rješenja tipa Wine ili virtualni OS; ali to ne radi savršeno). Pametnije je napraviti. dual boot (vidi P3).

P5. Koliko ima i koje su kvalitete programi Linux vs XP?

O: Općenito Linux je bolji u server programima, Windows 7 u client. Moje mišljenje da je za neke primjene čak i obrnuto. Npr. Hamster je jednostavniji od Postfix-a, Aimp je bolji od XMSS, Photofiltre je jednostavniji od Gimpa, Nero 6 (7 je užas) je bolji od Nerolinux-a.

P6. Znam da ima dosta igrica, a što je sa kvalitetnim igrama?

O: Ako isključimo emulaciju i translaciju da se Windows igre vrte na Linuxu postoji realno malo dobrih igara na Linuxu (npr. Unreal Tournament, Quake3...). Vidi P3.

P7. A za posao?

Idealno. Ne morate imati neki zahtjevni hardware, ne plaćate ništa za OS, aplikacije, security... Kod kupnje periferije pitajte prodavača da li taj hardware radi na Linuxu. Čak i ako imate novac da ga potrošite na skupi Windows software (Windows 10 Home i nije skup, ali Office je previše za našu zemlju) bolje da ga potrošite na kvalitetni i brz broadband internet, veće i kvalitetne lcd ekrane, laserske pisače... Linux je odličan izbor za novi OS ako koristite i dalje win9x/Me/2000/XP/Vista/Windows 7/8. Microsoft podrška za Windows 8.1 prestaje 2023. Stare OS-eve ne morate brisat(vidi P3). Vidi još P1.

P8. Znam min. za Ubuntu koji je optimum?

O: Za većinu potreba dual Intel/AMD, 2 GB, 256MB PCI-E VGA, DVD-RW, LAN, LCD 1920x1080, broadband internet. Ako vrtite više zahtjevnih stvari onda quad AMD (efektivno 50% ubrzanje), 2-4 GB memorije.

P9. Windows 10 je tu što će meni neki Linux?

O: Windows 10 ima min.zahtjeve: CPU 1Ghz, 2GB, HD 30GB, Directx9 VGA, DVDROM, broadband internet. Cijena Windows 10 je cca 900kn uz novo računalo, a to je više od pola cijene novog min. sistema koji je dovoljan za Ubuntu Linux. Većina programa koji dolazi uz Windows su manje kvalitete od open source programa tipa Firefox, Thunderbird... ; a Office morate platiti dok je Libreoffice besplatan.

P10. Hoću Windows i točka.

O: Dajte onda šansu open source i freeware programima. MS svojom dominacijom štetno utječe na naše novčanike. U redu je da pada cijena hardware-a ali ne i software-a, zašto? Postoji veliki broj kvalitetnih besplatnih programa. Neki čak rade samo na Windowsu.

P11. Alternative?

O: Apple Mac OSX je postao alternativa Linuxu i Windowsu, pogotovo nakon odluke Apple-a da procesor u novim Mac sistemima bude Intel. On je baziran na BSDu, a postoji i FreeBSD.

Kubuntu LTS:

Od verzije 14.04 preporučam Kubuntu LTS instalaciju za desktop i notebook.
Ako imate dual ili jači procesor moja preporuka je Kubuntu 20.04 64bita i barem 3GB memorije.
Za 32bita 2GB memorije. Danas je najmanji disk od 80GB u funkciji tako da imate više nego dovoljno prostora.
Inače Kubuntu dolazi s drugim programima kao default, ali ja namještam da koristite stare poznate programe: Firefox, Thunderbird, VLC, Gimp,..

Razlozi:
1. Gnome 2 se više neće razvijati (Gnome 3 i Unity otišli su u drugi smjer).
2. KDE 4.x je jako sličan Win7 desktopu. KDE ima mnogo više opcija nego Gnome 3, XFCE, LXDE itd.
3. Danas svi imaju barem 2GB na desktopu

Download link:


https://kubuntu.org/getkubuntu/

Web:

http://www.kubuntu.org/


Korisni linkovi za Linux i Kubuntu:

http://www.kubuntu.org/ - Kubuntu Linux
http://www.ubuntugeek.com/ - Trikovi za Ubuntu
http://www.omgubuntu.co.uk/ - Oh My God Ubuntu :)
http://www.webupd8.org/ - Ubuntu i Linux vijesti
http://www.psychocats.net/ubuntu/index - Korisni savjeti za početnike
http://www.howtoforge.com/ - linux “tutorial”-i
http://www.penguspy.com/ - naj igre za linux

Ostalo:

http://www.freebsd.org/
http://www.apple.com/macosx/

24.04.2020. 17:28, Petak
Nova web stranica u funkciji nakon domene .rf.gd evo i hr za asistemi

29.01.2020. 10:02, Srijeda

Windows 7 je prošlost do 15.1.2020. Za 3 godine u prošlost ide Windows 8.1 isto.

29.01.2020. 09:49, Srijeda (revizija od 03.08.2013)

Savjeti za firmu:

- Povećajte produktivnost i suradnju svojih zaposlenika sa virtualnim uredom(oblak). Zaposlenici mogu raditi i doma jer skoro svi imaju internet.
- Ukinite napokon fax i počnite koristit email za prijenos poruka, datoteka (pdf i sl.), skeniranih materijala.
- Za web i email hosting odaberite linux hosting
- Ako imate potrebe za printanje sa više računala, postavite kao mrežne pisače jedan cb A4 hp laser pisač i ako je potrebno za manju količinu u boji jeftini A4 canon ink jet pisač. Nema smisla da svako računalo ima svoj pisač, svoje tonere.
- Prestanite koristiti programe koji su skupi (a niste ih ni platili, npr. Windows, Office, Photoshop "na crno" itd) i počnite koristiti linux i software za 0kn. Kontrole BSA i sl. mogu vam zaračunati ogromne kazne koje mogu značiti zatvaranje manje firme ili obrta.
- Manje bitne materijale i one koje ne morate imati na papire držite digitalno i štedite na papiru.
- Fotokopirni stroj za A4 možete zamijeniti sa kombinacijom jeftini skener i cb hp laserski pisač.
- Što se tiče sigurnosti prestanite koristit Internet Explorer i Outlook ako ne želite linux. Prijeđite na Firefox i Thunderbird za poštu. Microsoft Office zamijenite sa besplatnim LibreOffice. Tko se nauči radit u ovim programima bez problema lako prelazi na Linux i/ili Mac.
- Uvedite file/backup server jer centralizira i distribuira sve vaše datoteke. Sigurno je od virusa i sl. i imate zaštitnu kopiju svega.
- Zamijenite stare ekrane sa novim barem full hd rezolucije. Dva ekrana po računalo danas su realnost.
- Zamijenite Windows sa Linux i osjetite stvarno brži rad i sigurniji rad u poslovanju.
- Cjenike i reklamne materijale stavite na svoju stranicu kao pdf i ne trošite na papiru (ako šaljete nekome na mail, onda mu pošaljite samo link na pdf na vašoj stranici)
- Smanjite broj kabela/instalacija i koristite bežičnu mrežu (zgodno u kombinaciji sa laptop-ima). Za optimizaciju mreže dajte upit.
- I naravno smanjite troškove mobilne telefonije jer fiksna i internet telefonija je uvijek jeftinije rješenje od bilo koje mobilne mreže. Pozivi prema fiksnoj liniji su i dalje puno jeftiniji i tako imate bolji kontakt sa kupcima i suradnicima.

... i još:

Fatalne greške iz prakse kod firmi:

0. firma nema održavanje programa, usluga i informatičke opreme
1. firma koristi prastare operativne sisteme (Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8, Server 2003/2008)
2. firma nema pametni WiFi i router
3. firma nema anti virus
4. firma nema oblak
5. firma nema server i bekap
6. firma nema web stranicu
7. firma koristi t-com (optima, bnet,...) kao email
8. zaposlenici i dalje koriste zastarjele programe (npr. Outlook Express, Internet explorer 6-11)
9. firma ne koristi digitalnu telefoniju18.10.2019. 11:21, Petak
Prodajem i sve vrste fiskalnih i nefiskalnih blagajne. Tražite ponudu.
Očišćen blog od starih stvari.

29.10.2018. 06:49, Ponedjeljak
AMD je objavio da je kraj sa 32bitnim driverima.
Moja preporuka je da se nadogradi 32bitni Win 7 i Win8/8.1 na Win 10 64bita.

15.07.2018. 14:48, Nedjelja
Novi LTS za Ubuntu je tu. Moja preporuka za stare sisteme je 32bit Lubuntu 18.04. Minimum je 2GB memorije. Za novije sisteme Kubuntu 18.04 64bit. Za Kubuntu optimalan sistem je quad cpu, 3-4GB i amd ili nvidia grafika.
Cijena SSD diskova je toliko pala da 120/240 disk je odlična odluka. Stari disk od laptopa može ići u ladicu eksternu (65kn) ili ako je desktop kao drugi disk.

14.01.2018. 12:51, Nedjelja
Intel je sa Meltdown i Spectre problemom, a nedavno sa Minix-om dokazao da je AMD bolje riješenje. Za potpuno riješiti problem čak je potrebno Intel ploče nadogradnja BIOS-a.
Nvidia grafički driver-i isto imaju problem. AMD je i za grafiku bolji izbor!
Inače ovo je prvi put da Linux ima problema ovakve vrste.

18.12.2017. 20:47, Ponedjeljak
Windscribe - test besplatnog VPN-a koji ima servere u Europi. 10GB prometa mjesečno, neograničeno uređaja.


09.12.2017. 15:51, Subota
Nakon obnove fw na svom powerline imam rezultate bolje:

vs direktno na lan:


29.10.2017. 20:37, Nedjelja (revizija od 29.08.2013.)
Moje preporuke za Android korisnike:

Osobe - svi kontakti koje se sinkroniziraju sa GMail
Kalendar - kalendar i raspored
Gmail - email
Opera - internet
Wire - poruke
Google Drive - oblak i obrada teksta, tablice... i automatski ul slika na oblak
PCloud - oblak i automatski ul slika na oblak
Syncthing - sinkronizacija (sd) memorije sa PC-om.
Youtube - video
Aimp - muzika
TV Profil - tv program
Quickpic - pregled slika
MX Player - filmovi
Smart Booster - optimizacija memorije i čišćenje diska
Blokada - blokiranje reklama
Avast - anti virus
Instagram - društvena mreža
Prozirni sat i vrijeme - widget


08.10.2017. 17:21, Nedjelja (revizija od 26.07.2013.)

Windows XP/Vista je prošlost. Windows 7 će za 2 godine i 3 mjeseca biti isto! Windows 8.1 će trajati još 5 godina.

Windows 7 vs XP:

- bolje iskorištena procesorska snaga (64 bitni OS i programi; za zahtjevan rad s grafikom, video (HD) i ogromnim bazama podataka).
- korištenje više od 2GB odnosno više od 4GB (64bit) (Napomena: iako imam dojam da sedmica pojede pola GB samo kada se učita :)
- korištenje novih komponenti (npr. ekstremno velikih diskova)
- novi programi i periferija koriste nove Framework-ove (bolje i bezbolnije rade na Win7)

Problemi koje možete imati kod prvog korištenja Win7:

- sučelje nije isto; drukčije je, ali kad se naviknete onda je bolje. Princip desktop-a je isti.
- explorer je dosta drukčiji
- i dalje Win 7 nema osnovne programe dobre (moja preporuka od besplatnih programa: Firefox (internet), Thunderbird (pošta), VLC (filmovi), AIMP3 (muzika), ImgBurn (snimanje medija) i 7-Zip (arhiver). Za bekap i oblak moji programi. Još da spomenem... LibreOffice - besplatan paket programa (ala Word, Excel, Draw, Access, Frontpage...). LibreOffice je sukladan sa MS Office paketom koji inače morate kupiti, a podatke bez problema možete razmijenjivati sa korisnicima koji imaju i MS Office. Programi služe za obradu teksta, tablica, baza, prezentacija, vektorskih crteža,... Postoji i Hr prijevod.
- potrebno je više vremena da nađete nešto u "control panel-u" i na sl. mjestima

Windows 8.1 vs Windows 7:

Broj jedan prvo što morate instalirate je Classic Shell da vratite normalan start i desktop!
Ako imate stariju periferiju Win 8.1 je bolje rješenje od Win 10. Win 8.1 (pogotovo 64 bita) je poboljšanje na odnosu na Win 7.
Ima 3 godine duži vijek trajanja. Savjeti su isti kao za Win 7.

Windows 10 vs Windows 7/8.1:

Praktično nemoguće je kupiti stare windows, pa je Win 10 realnost za poslovne i kućne korisnike.
Ima manje mogućnosti da se podesi (npr. windows update). Poželjno je da imate SSD disk!
Edge neću spominjati ionako većina koristi Chrome. Danas sve više ljudi koristi web mail. Gleda filmove i sluša muziku online. Ne prži uopće na dvd; koristi oblak. Čak se obrada teksta i tablica radi online.

14.09.2017. 01:18, Četvrtak
Ovaj mjesec kupio sam novi mobitel nakon što mi je krepao stari Noa H40.
Izabrao sam kineza ZTE
http://www.gsmarena.com/zte_blade_a452-8295.php
Za cijenu od 784kn ima odličan kompromis. Ekran je jako dobar. Baterija je od 4000. Dual SIM.
Za sada neke mane: ne budi se na pokret po ekranu, kada sam instalirao ostalo cca 600MB (doda sam microSD od 32GB :), slično Noi samo 1 sim može 3G/4G, samo osvjetljenje nije baš optimalno.
U odnosu na Nou dobio sam Android 5.1., višu rezoluciju, veći ekran, 4G, jaču bateriju, bolju zadnju kameru i usb on the go.

14.09.2017. 01:15, Četvrtak
Iskoristio sam priliku i za cijenu manje od 3 godine pcloud uzeo doživotni plan od 500GB.

12.07.2017. 20:43, Srijeda
Danas sam naručio Acer One 10 S1003-108Z.

https://www.acer.com/ac/hr/HR/content/model/NT.LCQEX.001
10" hibrid tableta i laptopa. U poslu mi je bitno kraj sebe što manje i lakše drugo računalo. U kombinaciji sa bežičnim mišem bit će mi idealan.
U odnosu na prošli 8" Android/Win10 tablet ima veći ekran, veći disk i bolju tipkovnicu i jedan usb više. Procesor je sličan, mrvicu brži. Baterija bi sada morala izdržati rad od 5h.
PS: 2019. prodao sam ga i uzeo Ryzen5 laptop ;)

02.03.2017. 00:11, Četvrtak
Od danas imam kupovni pcloud 500GB. Moja pozivnica je:
https://www.pcloud.com/welcome-to-pcloud/?discountcode=3geHF7j9pqYArUAVQuBH3mZV

28.01.2017. 11:12, Subota (revizija od 23.03.2013.)
Koji oblak izabrati? Kandidati su: Dropbox, Google Drive i PCloud.
PCloud ili Dropbox. Google Drive za online rad i dijeljenje unutar zajednice/firme.
Za automatiziran rad preporučan moj program Bkp2Cloud.

28.01.2017. 11:06, Subota
Firefox - iako nas je dobro služio većina korisnika je prešla na Chrome. Firefox ima planove (Servo engine npr.) ali prekasno i premalo. Tko je zapeo na XP i Visti/Server2008 Firefox sa v52 je zadnja verzija
Kome se ne sviđa Chrome moja preporuka je Opera. Firefox koristim samo na (pra)starim operativnim i na Linux-u.
Pozdrav firefocku ;)

28.01.2017. 10:36, Subota
PCloud - program i web/mobile servis. Jako sličan Dropbox-u. 10-20GB besplatnog prostora u oblaku. Za razliku od Dropbox-a ono što se nalazi u računalu imate kao disk montiran na slovo P:
Kupovni je jeftiniji od Dropbox-a i lokacija je u Texas. Moj upload ide do 1,2MB/s. Za razliku od Dropbox-a ne morate imati sve datoteke koje želite imati pristup na disku (slično mobile verziji).
Ako imate jednog prijatelja i odradite tutorial imate 14,5GB. Tko ima i Facebook i Instagram može imati 17GB.
Nisam ga još testirao u mrežnom/ured okruženju ali ima p2p opciju.
Ako zaživi PCloud meni će biti dobar plus uz Dropbox i GDrive. PCloud mi je dobra zamjena za Copy koji više ne postoji.

08.12.2016. 07:05, Četvrtak revizija od (26.07.2013)

Notebook ili desktop računalo ?

Često me danas pitaju koji notebook uzeti? Ljudi često i ne pomisle danas kupiti desktop računalo.

Što izabrati notebook ili desktop računalo?

Najprije ću napisati kome 100% je potreban notebook:

- rad prvenstveno na terenu i/ili gdje često nema utičnice za struju
- imate jako malo prostora u sobi
- cijena (ima ih već od 1499kn)

Koji su glavni minusi notebook-a?

- laptop je uvijek sporiji od desktop-a (pogotovo procesor i disk)
- mala radna površina (rezolucija ekrana)
- dosta ekrana ima striktni kut gledanja u ekran
- na prvi pogled jeftiniji, ali na duže staze desktop je jeftiniji, proširiv, brži i uvijek možete imati veću radnu površinu (rezolucija ekrana)
- većina ih se jako grije, a većina ljudi drže na nogama notebook
- tipkovnica je manja i uvijek manje kvalitete od klasičnih tipkovnica; touchpad je slaba zamjena za miša
- mobilni internet je mnogo skuplji od stacionarnog (i jako je mali broj besplatnih hot spot-a u nas)
- kvaliteta zvuka je često loša ili srednje kvalitete
- desktop ima garanciju pod dijelovima 1-3 godine, dok laptop većinom 1god.
- kod laptopa može se promijeniti samo hard disk i memorija.

Tko mora kupiti desktop?

Jednostavan odgovor je tko ozbiljno radi neki posao ili tko želi vrtiti jaču multimediju i igre.
Za kućno multimedijalno računalo razmislite o bez buke računalu koje se spaja na lcd/tv u dnevnom boravku (veličine cca 20x20x5cm) sa bežičnom tipkovnicom i mišem i instaliranim Windows/Android!

Postoje još 2 kategorije: netbook i tablet( ili smart mobitel):

Netbook je još manji od laptopa i lakši, ali je i sporiji od laptopa; ima još manji i lošiji ekran i tipkovnica je još gora. Obično netbooku duže traju baterije.
Tablet u odnosu na netbook nema ni tipkovnicu ni touchpad, ima mnogo manje memorije i predviđen je samo za kratki rad s internetom, emailom, poslušat muziku ili koji film.
Smart mobitel ima još manji ekran i vrlo otežano je i ono što može obični tablet.

17.11.2016. 06:36, Četvrtak (revizija od 14.02.2013.)
Nakon 6 mjeseci intezivnog testiranja:
Google Drive vs Dropbox:

Mane GD:
-nije za instalaciju na više računala (svako računalo mora imati svoj GD)
-daje grešku kad je pun disk na oblaku (mora se ručno priko web-a izbrisati 'otpad')
-više zahtjevan od DB (za procesor; mislim da su ga pisali u python-u)
-ponekad se ne može spojiti, daje greške za datoteke (novije verzije izgleda da su riješili neke probleme)
-nema Linux client (G. tvrdi da ga još nije završio; vjerojatno nikada)
-nema automatsku obnovu
-instalacija je online
-DB ima bolje izveden tehnički upload (i kontrolu bandwidth-a) i rad u mreži


Mane DB:
- 'samo' 2GB prostora početno (iako sam ja sa samo jednim 'referral' i još nemam twitter i fb proširia na 2,88GB); 2GB je i previše za one koji rade sa dokumentima (slike i filmovi su druga priča; po meni većina multimedije i nije za oblak)
- DB nema jedinstvenu integraciju Google+, GMail, Hangouts,.... servisa sa Google Drive
- GD ima mnogo više opcija i web sučelje ima rad s dokumentima jako dobro izveden i pregledan. Rad u timu nije jednostavan kao u GD.
- nema Hr prijevoda u client-u i web sučelju
- smatram da smartphone nije toliko bitan, ali DB android app je lošiji od GD. Za posao je bolje imati pravi desktop, pa kao min. preporučam netbook (ako je problem u težini i veličini).

GD ili DB?

Za pojedince ako Vam je 2GB nebo onda DB.
Dropbox možete proširiti do 20GB ako se potrudite (kako ide ona pjesma 'uz malu pomoć prijatelja' :)
Tko želi i Google servise na dlanu onda GD.
Tko je Mac ili Linux korisnik i želi client DB je izbor.
Nažalost od 9mj. oba ne podržavaju XP, a GD i Vistu (vjerojatno i server 2008/R2).

09.11.2016. 07:30, Srijeda
Stanje Vip 3G mreže:


11.10.2016. 21:32, Utorak
USB3 vs USB2 eksterni disk? Za cca 400kn imate 500GB usb3 eksterni disk. Za 100kn više imate 1TB. Prednost je do 3x veći prijenos. Ako nemate usb3 na računalu max.prijenos je cca 32MB za velike datoteke.
Ako je potrebno prijenos na starija računala moj savjet je usb2 eksterna ladica sa kabelom koji ima dupli usb.
Za stick-ove obavezno uzmite usb3 ako imate računalo sa usb3. Ako nemate moja preporuka je sada 16GB stick cca 55kn.

21.09.2016. 18:37, Srijeda
Sezona pri kraju test 3g+ vip brzine:


29.08.2016. 07:44, Ponedjeljak
PDF Printer za potrebe onih koji udaljeno ispisuju dokumente. VPrint ide u penziju.

29.06.2016. 18:49, Srijeda
Da ponovim ne podržavam nadogradnju sa Windows 7/8/8.1 na Windows 10.
Windows 10 Pro 64bita je ok na novom računalu sa SSD diskom!
Sve ostale preporuke niže u mom blogu.

19.06.2016. 08:31, Nedjelja
Počela je sezona i dl brzine za 3g mrežu su pale. Za Vip na pola, a Tele2 na 1/4.

29.05.2016. 11:25, Nedjelja
Zašto imati 3g/4g stick za posao ili osobno? Brzina upload-a je 3-8x veća od adsl linije u gradskim sredinama.
Korištenje ograničite na posao i najosnovniji osobni rad
Brzina je max. postignuta. Na mobilnom internetu je veće zagušenje. Inaće max. 3g/+ brzina je 22/5.
Test tele2 stick-a u gradu (poslovna 20GB):

Inače brzina je varirala 3-14 dl i 0,4 do 4 ul. Moj mobitel sa tele2 karticom 3-11 dl i malo veći ul i manji ping.
Na istoj lokaciji moj vip 1gb stick imao je 7-9 dl i sl. ul, ali ping je bio 30.
A sada realna brzina. Kod dvosmjernog prijenosa Dropbox bez problema imao sam cca 1,5MB/s dl i ul 100KB/s.
Kod upload smjera brzina je bila cca 300KB/s.

15.05.2016. 13:01, Nedjelja
Stari korisnici Dropbox-a oprez Dropbox tjera na kupovni ako koristite Public opciju.

14.05.2016. 11:39, Subota
Odabrao sam Vip za mobilni internet i paket M. Mislio sam uzeti bonbon, ali web prodaja im ne radi i oni su samo opcija ako triba koji GB više za manje novaca.
Dovoljan mi je paket M tj. 1024MB koji traju 30 dana i onda mogu ne platiti ni kune još 6mj.
Za sada prednosti Vip usb sticka Huawei E3131:
-za cijenu od 199kn dobije se stick i 20kn na računu, webmail (uključen mail antivirus i anti spam,par aliasa, ima imenik, kalendar u zadatke), web sms (15 dnevno)
-radi na punoj 3g brzini (do 21/5,7mbps)
-nema min. potrošnje do 6mj. za razliku od Bonbona
-ima micro SD slot
Mane u odnosu na isti od Bonbon-a:
-uređaj je skuplji za 39kn, ali Vip ima dućane po svim gradovima
-Bonbon ima opciju 800MB danju, 500 MB noću koja je 11kn jeftinija i ima 276MB više
Mane Bonbona:
-postoji min.potrošnja i 3mj. vrijedi broj
-brzina je ograničena na 7/2 mbps (čak i Tele2 je brži sada u gradovima)
-Bonbon radi samo preko web prodaje koja uglavnom ne radi
Ušteda za 12mj. 1GB+ mjesečno za Bonbon je 132kn (11kn/mj.). Bonbon je jeftiniji na godinu dana, ali i sporiji.
Vip za 4mj. (3 sezona i 1 da se broj ne izgubi) trošak je 176kn. Bonbon za 5mj. je 220kn (3 sezona i 2x1mj. svakih 90dana).

23.04.2016. 12:47, Subota
Lista besplatnih programa:
7-Zip:
http://www.7-zip.org/
Firefox:
https://www.mozilla.org/hr/firefox/all/
Dropbox:
https://www.dropbox.com/install
Thunderbird:
https://www.mozilla.org/hr/thunderbird/
LibreOffice:
http://www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/
VLC:
http://www.videolan.org/vlc/
AIMP3:
http://www.aimp.ru/index.php?do=download

23.04.2016. 12:05, Subota
Moj Paker ide u penziju više nije bitna kompresija. Danas 400KB/s je min.brzina interneta. Doma bez problema imam 2MB/s.
Danas općenito kompresija ima smisla samo kod bazi podataka.

23.04.2016. 11:41, Subota
Tko projektira mrežu i informatiku za posao evo preporuka:
1. Mreža - žičana neka bude gigabitna. Računala moraju imati gigabitnu karticu. Za bežičnu mrežu minimum je oprema N standarda. AC standard je samo za u sobu (do 5m radijusa). Po potrebi i javna mreža za goste je dobro rješenje.
2. Računala - svako mora imati SSD disk. Desktop računala moraju biti 2-4-jezgrena. Jedan ili dva full HD ekrana i grafika AMD ili NVidia. Za laptop računalo preporuka je ugraditi SSD disk jer je to jeftinije nego kupiti novi sa SSD. Poželjno je kupiti lakši laptop ili i tablet za manji rad na terenu i prezentaciju. Nije loša ideja umjesto desktop-a kupiti laptop sa full HD ekranom, tipkovnicom i mišem za posao.
3. Server - više nije potreban u poslovanju. NAS je rješenje. Moja preporuka je gigabitni LAN sa dva diska dovoljnog kapaciteta za par godina.
4. Programi - što se tiče izbora OS-a neka korisnik sam izabere što želi. Linux ima mnogo više za primjenu danas nego prije 10 godina. Mac isto, a Windows-i imaju sve više protiv :). Od programa za početak moja preporuka LibreOffice, Google Disk, Firefox i Thunderbird.
5 Internet - mora biti barem optika ili kabelski. Alternativa je VDSL. VPN i rad van firme su obavezni.
6. Web - morate imati klasičnu web stranicu i po potrebi web prodaju. Topla preporuka je Linux web i mail hosting i CPanel. Facebook je opcija za promociju.
7. Papir - što se tiče ispisa koristite ga što manje i što više digitalnu arhivu. Laserski u boji su već pristupačni. Za skeniranje idealni su jeftini canon na usb. Jedan mrežni color i jedan cb laser kao rezerva je moj izbor.

20.04.2016. 17:58, Srijeda
29.8.2016. na XPu prestaje raditi Dropbox:
https://www.dropbox.com/help/9227

05.04.2016. 23:19, Utorak
Ako wifi ili lan nije opcija homeplug sistem je rješenje (mreža priko struje). Moj savjet je standard 500 (samo 50-100kn skuplje od standarda 200). U odnosu na klasični 100mbps LAN brzina je u praksi je 1/3 do 2/3. U mojim test-ovima stabilnija je opcija od ac wifi, a po brzini je brži od N wifi kada je signal dobar.
Evo i speedtest:

I rezultat na wifi N:


22.03.2016. 07:52, Utorak
Tko ima stari wifi (b/g standard) vrijeme je da nadogradi na dual band standard. AP je cca 300kn, a usb/pci wifi kartica cca 200kn. Tko nema puno para neka barem zamijeni AP u N standard (cca 150kn).
Prednost dual band-a je što iskorištava i ac standard (5Ghz) i moj savjet je primjena za radijus od 5m i AP neka bude po sredini na stropu.

28.02.2016. 13:46, Nedjelja
Kupio sam prošlu sedmicu PS4. Moja prva konzola. Ludilo, oduševljen ;)

28.02.2016. 09:51, Nedjelja
Open i besplatne fotografije:
http://www.imageafter.com/
http://imagebase.net/
http://www.everystockphoto.com/
http://images.google.com/hosted/life
https://unsplash.com/
http://pixabay.com/
https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page
http://publicdomainreview.org/
http://www.freeimages.com/
http://magdeleine.co/license/cc0/
http://www.morguefile.com/

02.02.2016. 00:40, Utorak
Copy.com se gasi 1.5.2016. šteeeta!

15.01.2016. 18:54, Petak
Radio Sunce na Menu3 :)

15.01.2016. 18:50, Petak
Na 10 godina gasim endrigo domenu. Ender is alive :)

27.12.2015. 09:11, Nedjelja
vPrint ide u penziju. VPN je budućnost.

19.12.2015. 06:43, Subota
Bkp2Srv ide u penziju. Mijenja ga Bkp2Cloud i BBekap.

17.12.2015. 21:57, Četvrtak
Od 1.2.2016. Jpg2Mob se licencira. Tko ima licencu SmanjiSken ima besplatno Jpg2Mob.

29.11.2015. 19:00, Nedjelja
Flash i Internet Explorer zastarjela tehnologija!

29.11.2015. 18:59, Nedjelja
OneDrive će imati uskoro samo 5GB za besplatne korisnike.

15.11.2015. 18:33, Nedjelja
7zBekap2 je sada freeware, a WebEditor dio mog Tools paketa.

10.11.2015. 07:42, Utorak
Preporodit će te se ako ugradite ssd disk u Vaš laptop ili desktop. Osim brzog diska preporučam 64 bitni Win 8.1 ili Win 10. Ako imate desktop nadogradite i grafičku karticu ako imate neku prastaru!

25.09.2015. 17:42, Petak
Izašao je Office 2016. Tko nima para LibreOffice :)

16.08.2015. 10:08, Nedjelja

Tableti su odlična stvar kao konzumerski proizvod (filmovi, igre, aplikacije), za virtualni ured (oblak), email i internet. Tko puno tipka bt tipkovnica koja je i pokrivač (torbica). Moj topli savjet uzeti android sa cpu sa 4 jezgre (kao što sam ja imao Google Nexus 7).
Laptop je i dalje jeftiniji, ali je težak, teško se radi s njim u mraku i pravom tabletu baterija traje duže.

10.08.2015. 18:17, Ponedjeljak

Što sa starim računalom sa XP-om?

1. Instalirati Linux i nastaviti raditi s njim.
2. Pretvorit ga u file server, NAS, printer server, firewall, UTM gateway, Dual WAN, virtualizirat do 3-5 starih programa za korisnike na mreži.

05.08.2015. 09:16, Srijeda

Ne podržavam više za poslovnu primjenu Windows 2003 server i Windows XP. Za stare korisnike vrijedi podrška za XP dok korisnici sami ne shvate da je XP mrtav. Za server prelazak na Windows 2012 server ili Linux server. Neću više ponavljati priču :)
Za kućne korisnike preporučam Windows 7 za (pra)stare mašine ili Windows 8.1 64bit za novije.
Za posao i kućnu upotrebu danas je minimum Windows 7 i Office 2010 ili LibreOffice.
Windows 10 je izašao 1.8. i uskoro izlazi Office 2016.
Tko nema para ili mu je jednostavno muka od paranoje od virusa neka izabere Linux!
Svi moji programi i dalje će raditi za xp i više (server 2008 i više).
I napomena za Windows Vistu. Podržavam je sa SP2. Tko je radio downgrade na XP može sada vratiti Vistu SP2!

04.08.2015. 23:58, Utorak

Jpg2Mob:

-program je kombinacija view, resize i digitalizacije skeniranih dokumenta.
-program ima dva moda kao servis i utility. Kod servis moda program obrađuje listu foldera (postoji mogućnost rekurzije; obrađuje sve podfoldere čak i one kasnije dodani). Za automatsko pokretanje servisa možete koristiti moj StartUp program.
-kao utility služi za pregled i konverziju (.jpg i .png) slika u dimenzije koje korisnik odabere.
-default dimenzije su standard web/mob slike 1024x768. Za digitalni ured koristiti A4 format u 100DPI 827x1170 (824x1165). Preporuka je da se dokumenti originalno skeniraju u 300DPI .jpg best quality.
-idealan je za spajanje na virtualni ured (oblak). Serija slika snimljena na terenu u roku od cca 20min nalazi se na oblaku spremna za web, slanje na email ili digitalnu arhivu.
-kod pregleda/konverzije može se uključiti vizualni pregled sa progresom.
-može se uključiti i loader koji pokazuje koliko otprilike ima slika u folderu.
-kao kod mog virtualnog ureda mogu se sve slike iz prošlih mjeseca prebaciti u podfolder gggg-mm
-nakon konverzije brise .txt , .nfo i .diz datoteke u folderu.
-program je moderna alternativa mom Smanji_sken koji je dio Virtualnog ureda.

Program je namijenjen pojedincima sa mobitelima i laptopom/dekstopom. Ljudima koji su u pokretu. Za agencije i fotografe je idealan alat (originali ostaju aparati, a slike spremne za web odmah na oblak spremne za web ili attach.)

05.07.2015. 14:20, Nedjelja

Thunderbird od v38 ima uključen Lightning dodatak. Pametna odluka! Bravo!

07.03.2015. 11:08, Subota
Moj AdBlock je sada integriran u WanIP

14.02.2015. 11:48, Subota
Od danas moj program Kati dio zz_tools.

17.10.2014. 17:43, Petak
Prelazim na vip bonove ovu nedjelju.
Vipme Start:
Pozivi prema svim mrežama u Hrvatskoj (kn/min) 0,99
SMS poruka (kn/SMS) 0,39
MMS poruka (kn/MMS) 1,99
Prijenos podataka (kn/MB) 0,39
Naknada za uspostavu poziva iznosi 0,29 kn.
Obračunska jedinica za pozive iznosi 60 sekundi, a za prijenos podataka 100kB.

15.10.2014. 22:27, Srijeda
Kupio sam 32GB (28,8GB formatirano) Kingston usb stick. Max. brzina je 32MB/s write. Došao me 125kn znači 4,34kn po GB .

12.10.2014. 13:00, Nedjelja
Napravio sam novu generaciju bekap programa. Osim klasičnog bekapa program ima i Amazon S3 opciju.

29.09.2014. 18:06, Ponedjeljak
Nastavljam priču o GMail-u. Iako su danas više manje svi savladali korištenje email-a vidim da neki jednostavno ne znaju kako otvoriti email na besplatnom Google email servisu GMail. Iako danas većina korisnika koristi webmail; za kući i posao preporučam Thunderbird (plus kao dodatak imate Lightning kalendar).
Kada imate gmail email možete koristiti i dr. servise na Google. Google Drive (virtualni oblak koji sadrži Google Docs; set programa za tekst, tablice,...), chat (slanje kratkih poruka), YouTube,...
Podaci su dostupni svuda pa čak i na mobitelu.
Primjena digitalne arhive i u firmi je lako izvediva sa mojom tehnologijom Mirror 2.
Naravno za oblak možete koristiti i dr. kao npr. Dropbox, OneDrive..

16.08.2014. 14:44, Subota
XP je mrtav, nemojte me više gnjaviti za taj OS. Win 10 izlazi sl.godine, a nove mašine imaju Win 8.1
Tko ima mašinu sa XP slobodno može prijeći na Lubuntu ili Kubuntu.


28.03.2014. 11:01, Petak

Prebacio sam neke programe iz gizmo paketa u zz_tools:

Ekran - program na jedan klik radi sliku cijelog ekrana i sprema na desktop. Korisno za Endrigo podršku, ali i za svakodnevni rad s računalom.
Za napredne zadnja slika se nalazi u clipboardu i opcija slanja na email.
ZipIt - brza kompresija foldera u Zip i opcija slanja na email.
Folder - brzi pristup (i analiza) dokumentima i desktopu.
WanIP - ikona (cyber globus) u tray-u daje ime računala, ip lokalnu adresu (LAN) i eksterni ip (WAN)

a StartUp je sad solo program

StartUp - automatsko pokretanje programa kod starta računala (idealno za Win8-10)

11.03.2014. 12:02, Utorak

7zBekap 2 - jednostavna i brza zaštita podataka s mogučnošću povratka u prošlost.

Jednostavno, brzo i sve na jedan klik !!!

1. radite novu arhivu (i kopija ide na oblak ili Ankoru po želji)
2. snimate arhivu na dvd medij
3. laka promjena liste foldera za arhivu.
4. otvaranje i provjera arhive
5. promjena grafičkog moda za arhiviranja

Novo:

- ekstremno laka izrada, snimanje, provjera arhiva,... Vaših podataka
- program je optimiziran za Vista/7/8 sisteme i 7-Zip v9.2x
- kompresija je brža i do 2x (x2, x3 i sl. procesori)
- optimiziran za 64 bita
- instalacija ne sadrži 7-Zip arhiver, ali ga automatski nalazi (ako ga nemate otvara web stranicu sa programom v9.2x)
- program je ujedno i portable (za USB, eksterne diskove i sl.)
- broj max arhive može biti 2-20 (za sada sam stavia 20 kao max. , tko želi samo 1 kopiju moj Bkp2Srv je rješenje)
- Ankora i podrška za oblak (enkripcija podataka je opcija)

Staro:

- program koristi i dalje lista.txt
- opcija auto je varijacija stare verzije


7zBekap 2 vs Bkp2Srv 5

Oba moja programa imaju istu svrhu zaštitu (bekap) vaših podataka.
Programi su mali, brzi i jednostavni za korištenje.
Oba su nastali iz potrebe u mojoj dugogodišnjoj praksi.
Bkp2Srv 5 kopira podatke 1:1, a 7zBekap 2 1:n (mogučnost povratka u prošlost!).
Naravno oba imaju kao opciju i podršku za oblak i moj Virtualni ured ili Ankoru !
7zBekap 2 ima i enkripciju podataka na oblaku!

7zBekap 2 je optimiziran za nova računala i nove operativne sisteme.

Osnovna namjena programa:

7zBekap 2- za jedno računalo zaštita podataka na drugu particiju, disk, usb stick ili dr. eksternu memoriju.

Bkp2Srv - automatizirana zaštita cijele mreže računala podataka na server (file server, nas i sl.)

Osnovne prednosti programa:

7zBekap 2- korisnik na jedan klik (ili automatski) radi zaštitu svih podataka. Podaci se komprimiraju i ako je arhiva manja do 4300MB možete je jednostavno snimiti na DVD. Jednostavno se aktivira automatizacija (schedule). Stare arhive se čuvaju i možete se vratiti u prošlost.

Bkp2Srv - radi automatski i pokriva sva vaša računala na poslu. Imate virtualni ured (oblak) na poslu i na terenu(kući).

07.03.2014. 07:55, Petak

Osnovni programi za rad na poslu (i kući moja preporuka):

Firefox - baziran na Netscape i više Mozilla tradiciji internet pretraživač koji je stvarno brži, bolji i sigurniji od MS IE. Čak ni famozni IE11 nije ni blizu lakoće, brzine, otvorenosti i sigurnosti besplatnog FireFox-a.
http://www.mozilla.com/hr/firefox/

Thunderbird - od Mozille nam dolazi i odličan besplatan mail client. Postoji dodatak Lightning koji dodaje i kalendar sa zadacima i sl.
http://www.mozilla.org/hr/thunderbird/

LibreOffice - besplatan paket programa (ala Word, Excel, Draw, Access, Frontpage...). LibreOffice je sukladan sa MS Office paketom koji inače morate kupiti, a podatke bez problema možete razmijenjivati sa korisnicima koji imaju i MS Office. Programi služe za obradu teksta, tablica, baza, prezentacija, vektorskih crteža,...
http://www.libreoffice.org/download/


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://asistemi.hr